Ammattilaisen ohjeet

Ohjeita ammattilaiselle

PEF puhallus manuaalisella mittarilla

PEF vuorokausiseuranta

Ohjauskäynnillä on tärkeä varmistaa, että potilas tietää mitä lääkitystä hänen tulee seurannan aikana käyttää, osaa puhaltaa oikein PEF mittariin ja ottaa hänelle määrätyn lyhytvaikutteisen avaavan lääkkeen, sekä ymmärtää PEF vuorokausiseurannan puhallusten ajoituksen. Vakiomuotoisesta ohjeesta ja lomakkeesta on nyt käytettävissä myös eri kieliversiot helpottamaan potilasohjausta.

Kieliversioiden käyttö

PEF.fi sivuston perusmuotoiset PEF ohje ja PEF lomake 2 viikon seurannan toteutukseen löytyvät nyt International-välilehdeltä eri kieliversioina. Kaikkien ohjeiden rakenne on identtinen suomenkielisen ohjeen kanssa, joten voit ohjata potilaan lukemaan omalla kielellään haluamasi kohdan ohjeesta. Kirjoita potilaan kielellä olevaan lomakkeeseen lääkkeen nimi, vahvuus ja annokset sekä odotettava aika avaavan lääkkeen jälkeen. Muista aina ohjata käytännössä sekä PEF-puhalluksen oikea tekniikka että avaavan lääkkeen ottaminen.

PEF työpaikkaseuranta ohjaus

PEF työpaikkaseurannan ohjaus vaatii hyvän perehdytyksen, hyvän suunnitelman ja rauhallisen ohjausajan potilaan kanssa. Työpaikkaseuranta olisi syytä tehdä digitaalisella tallentavalla mittarilla, jolloin puhallusten laatua voidaan seurata etäyhteyksin jo seurannan alkuvaiheessa ja siten tehdä myös tarvittaessa korjaavia toimenpiteitä, jos seuranta ei toteudu riittävän laadukkaasti. Työpaikkaseurannan ohjeet päivittyvät PEF.fi sivustoille myöhemmin, mutta tässä vaiheessa erittäin hyvät ohjeet löydät Työterveyslaitoksen sivuilta.

Siirry PEF laskuriin tästä